25 Mar 2020

Bądźmy odpowiedzialni!

Jak chronić  się przed zakażeniem?

Najważniejsze – myj ręce wodą i mydłem! Dokładne, prawidłowe (przynajmniej 30 sekund) i bardzo częste mycie rąk jest najlepszym sposobem na powstrzymanie rozprzestrzeniania się zarazków.

Kiedy ręce są brudne, powstrzymajmy się od dotykania  twarzy.

Jeśli nie mamy dostępu do mydła i czystej wody (gdy jesteśmy poza domem itp.), powinniśmy użyć środka do dezynfekcji rąk.

Po powrocie do domu i umyciu rąk, powinniśmy także umyć twarz.

Używajmy rękawiczek jednorazowych i maseczek, gdy musimy wyjść z domu na zakupy.

Pamiętajcie, że maseczki ochronne z bawełny, możemy wykonać w domu sami.

Przykładowy FILM

Przepis na płyn do dezynfekcji podany przez WHO (składniki  do otrzymania 1 litra płynu dezynfekującego):

  • 833 ml 96% alkoholu etylowego (spirytusu),
  • 110 ml wody destylowanej lub przegotowanej (ostudzonej),
  • 42 ml 3% wody utlenionej (zwalcza przetrwalniki bakterii),
  • 15 ml 98% glicerolu (czyli gliceryny),
  • zakręcany pojemnik o pojemności nieco powyżej 1 litra

Przepis:

  1. Do czystego, zakręcanego pojemnika (plastikowego lub szklanego) wlej alkohol.
  2. Następnie dodaj wodę utlenioną, glicerynę oraz całość uzupełnij wodą.
  3. Szybko zakręć pojemnik, aby zapobiec parowaniu.
  4. Delikatnie wstrząśnij pojemnikiem.
  5. Odstaw pojemnik na co najmniej 72 godziny

Gdy brakuje nam jakiegoś ze składników, można zamówić go w Internecie.

Należy zwracać uwagę na odpowiedni procent alkoholu oraz obecność gliceryny, która zapobiega wysuszaniu i uszkodzeniu skóry rąk.

Zachęcam do obejrzenia FILMU o  alternatywnych sposobach przygotowania płynów dezynfekujacych.